Қонақжайлылық – бұл әр қазақтың қанында кездесетін қасиет, кейде Қазақстан тұрғындарынның қонаққа деген құрметі генетикалық жолмен берілетін сияқты. Ежелгі заманнан бері жолаушыны қарсы алмау отбасы мен бүкіл әулет үшін ұят болды, сондықтан біздің ата-бабаларымыз алыс жолға қорықпай шығатын: олар қандай қиындықтар кездессе де, оларды қиыншылықта қалдырмайтынын білді. 21 наурыз – Дастархан күні қарсаңында Смирнов ауылдық кітапханасының кітапханашысы АМҮ-мен бірлесіп "Қонақжай қазақтың берекелі дастарханы" атты мерекелік кездесу өткізді. Кездесу басында кітапханашы барлығын келе жатқан Наурыз мерекесімен құттықтап, 14-22 наурыз аралығында өтетін әрбір күн туралы айтып берді. Қазақ тағамдары –көшпелі халықтың асы. Шексіз дала, отар-отар қойлар, үйір-үйір жылқылар немесе жабайы аңдар, балық өзендері — ғасырлар бойы негізгі ас көзі болып келді. Барлық қонақтарға дәмді бешбармақ асы тартылды, дәстүр бойынша дастархан шай ішуден басталып, аяқталады, барлығы бауырсақпен шәй ішті. |