Біздің дәуірімізге дейінгі Орта Азия мен Моңғолияның көшпелі тайпалары қымыз жасай бастады, ал бұл емдік сусынды дайындаудың құпиясы қатаң құпияда сақталды. Бүгінгі таңда қымыз Қазақстанда, Қырғызстанда, Өзбекстанда, Тәжікстанда, Моңғолияда және Башқұртстанда өте танымал. Бұл қышқыл-тәтті, сәл мас және бірден қуаттандыратын, квас пен айранның, тіпті аздап шарап хош иісі бар, көшпенділер мен малшылардың сусыны-көптеген халықтардың сүйікті сусындарының бірі. Ал қазақтар, қырғыздар, татарлар, башқұрттар, қалмақтар және басқаларында да- ұлттық сусындар бар. "Рухани жаңғыру" бағдарламасын жүзеге асыру аясында және қазақ халқының салт-дәстүрлерін насихаттау мақсатында аудандық орталық кітапхана қызметкерлерімен 28 мамырда қымыз атты бірегей, пайдалы сусын туралы іс-шара өткізілді және бейнероликті өз сайтында және әлеуметтік желілер беттерінде орналастырылды.